< Alle onderwerpen
Afdrukken

Debiet instellingen MV ventielen

Stappenplan capaciteit ventilatie berekenen

De ventilatiecapaciteit van een ventilatiesysteem drukken we uit in dm3/s of m3/h. In het Bouwbesluit vind je de ventilatienormen in dm3/s per m2 vloeroppervlak van een ruimte, waarbij de normen verschillen per type ruimte. Om dus te bepalen welke ventilator je moet installeren, moet je stap voor stap de benodigde capaciteit berekenen:

  1. Kijk in de tabel welke ventilatienormen gelden per ruimte.
  2. Bereken de inhoud van alle ruimten in huis.
  3. Vermenigvuldig de ventilatienorm met de inhoud van de ruimte.
  4. Tel de benodigde ventilatiecapaciteit per ruimte op. 

1. Ventilatienormen per ruimte

Je begint dus met het bepalen van de ventilatienormen voor ieder type ruimte. In een woning heb je doorgaans vier typen ruimtes: leefruimtes, keukens, toiletruimtes en badkamers. Voor deze ruimten gelden de normen uit onderstaande tabel. (laaglast)

Ruimteminimaal dm3/s (laaglast stand 1)minimaal m3/h (laaglast stand 1)
Badkamer1450 (max 75)
Open Keuken2175 (Max: geen beperking)
Toiletruimte725 (max: geen beperking)
Gesloten keuken1450 (max 75)

2. Inhoud ruimtes berekenen

Vervolgens ga je kijken wat de inhoud is van iedere ruimte in huis. Dit kan je het beste doen aan de hand van de plattegrond van je woning. Heb je deze niet bij de hand? Dan kan je natuurlijk ook een meetlat gebruiken. De inhoud van een ruimte bereken je doormiddel van de volgende formule (lengte x breedte x hoogte). Een badkamer van 2 meter (b) x 2 meter (l) x 2 meter (h) heeft dus een inhoudt van 8 m3. Bereken de inhoud van iedere ruimte in huis en schrijf deze op.

3. Vermenigvuldigen normen met inhoud ruimten

Aan de hand van de inhoud van een ruimte kun je nu voor iedere kamer in huis de benodigde capaciteit berekenen. Dit doe je door de inhoud van de ruimte te vermenigvuldigen met de factor 7 voor weinig vervuilde lucht, of met een factor van 10 voor veel vervuilde lucht. Heb je bijvoorbeeld een badkamer met een inhoud van 8 m3? Dan heb je daarvoor minimaal een capaciteit van 8 x 10 (veel vervuilde lucht of ‘vocht’) = 80 m3/h afzuiging nodig. Op dezelfde manier kun je berekenen dat voor een woonkamer van 90 m3, je 90 x 7 (minder vervuilde lucht) = 630 m3/h afzuiging nodig hebt. Voor een toilet met een inhoud van 3 m3 is dat 3 x 7 (minder vervuilde lucht) = 21 m3/h afzuiging, maar let op: voor een toiletruimte geldt een minimum van 25 m3/h afzuiging volgens het bouwbesluit. Een keuken met een oppervlakte van 12 m2 en een hoogte van 2 meter heeft een inhoud van 24 m3. Met een factor van 10 (vervuilde lucht) heb je 240 m3/h afzuiging nodig. Tot slot, twee slaapkamers met een individuele inhoud van 30 m3 (totaal 60 m3) hebben samen met een factor van 7 (minder vervuilde lucht) 420 m3/h aan afzuiging nodig.

4. Totaal benodigde ventilatiecapaciteit berekenen

Als laatste stap tel je de benodigde capaciteiten per ruimte op en je hebt de totale ventilatiecapaciteit voor jouw woning. Gaan we uit van een huis met ruimtes zo groot als in ons voorbeeld omschreven, dan kom je uit op een totaal benodigde ventilatiecapaciteit van 80 + 630 + 25 + 240 + 420 = 1395 m3/h, oftewel 1155 m3/h voor de overige ruimtes en 240 m3/h voor de keuken. De reden dat je de keuken apart moet nemen is dat je hier een afzuigkap voor gebruikt. Om de capaciteit van de ventilator die je installeert te bepalen hoef je de keuken dus in principe niet mee te rekenen.